søndag 22. januar 2017

Athen - en av Europas undervurderte storbyer

Til tross for eurokrisen har det vært en oppblomstring av barer, trendy butikker og spennende restauranter. Athen er fullt av spennende severdigheter fra antikke Hellas, men her får du en guide utenfor de tradisjonelle turiststedene. Europas kuleste utesteder?

I områdene rundt sentrum har det de siste årene blomstret et yrende uteliv og spennende bydeler. Mine favoritter er Psiri, Metaxourgeio, Exarcheia og området rundet Agia Irini Square. Disse bydelene har blitt "hot spots" med en energi som har gitt sentrum av Athen en ny vår. Her finner du en spennende blanding av nytt og gammelt. Nye restauranter, cafeer, barer, butikker ligger vegg i vegg med gamle verksteder, antikvitetshandlere, utsalgssteder for klesstoff og krydderbutikker.

Agia Irini Square

Området rundt Agia Irini torg og gaten Kolokotroni har de siste årene utviklet seg til å bli en av de mest trendy i Athen. Det er også det området som jeg synes er koseligst. Her finner du små hyggelige gågater hvor folk sitter ute på fortauene fra tidlig om formiddagen til sent på kvelden.Mine favorittbarer er Speakeasy, Baba Au Rum og The Clumsies. Baba Au Rum regnes som en av verdens beste barer. På menyen står det et stort utvalg av rom med mange ulike smakskombinasjoner. Hva med en drink med sjokolade? Baba Au Rum var en av de første barene til å etablere seg i nabolaget og bidro til å gjøre området populært.

Bak en anonym dør i gata Lekka 12 finner du den hemmelige baren Speakeasy. Det eneste du ser er døren og ringeklokka. Ringe på og du blir sluppet inn i kjellerlokalet fylt med jazzmusikk og en imponereknde meny av spennende drinker.

The Clumsies står også på listen over verdens 50 beste barer, og regnes som en av de mest spennende barene i Athen. Baren har en avslappet atmosfære hvor du kan ta en kaffe, coctail eller spise en lett middag.Flere av restaurantene i området serverer moderne gresk mat. Jeg kan anbefale Melilotos eller koselige Feedel Urban Gastronomy.

Psiri

Psiri er at av de gamle fattige nabolagene i Athen. Tidligere var området dominert av industri, men i dag er det en god blanding av nytt og gammelt. Du finner skomakeren side om side med vinbaren. Området ble opprinnelig blant annet bosatt av immigranter fra Naxos, og de setter fortsatt sitt preg på Psiri.

Ryktene sier at det var en av de store eierne av eiendom i området, som også var minister, sørget for at en ny lov ble vedtatt som sikret regulering av området for utsteder. På dagtid er det håndverkerne som
dominerer, men på kvelden er restaurantene og spisestedene som tar over.

I Agias Theklas 23 finner du en av byens største bakerier av koloulouri. Koloulouri ligner en kringle med sesamfrø. Den blir blant annet spist til frokost i Hellas. I gata utenfor bakeriet vil du se parkerte scootere som er innom for å hente bakeverk til de mange utsalgsstedene rundt om i byen. Er du heldig får du de rykende ferske.
I en av sidegatene finner du den intime og koselige vinbaren Cinque Wine & Deli Bar. Servitørene har en fantastisk god kjennskap gresk vin. Her kan du få en vinreise gjennom Hellas uten å forlate barkrakken.

I en litt bortgjemt gate finner du en skjult perle av en restaurant, Karamanlidika. I det som opprinnelig er en kjøttbutikk server de tradisjonell gresk mat med veldig god kvalitet.I utkanten av Psiri finner du matmarkedet, og i sidegatene er det mange små butikker som selger greske delikatesser og krydder. Inne i mathallen er lydnivået høyt og selgerne kappes om å fange oppmerksomheten din om dagens tilbud. I de små spistedene inne i markedet kan du få et herlig lunsj basert på helt rykende ferske råvarer.


Takbar og utekino

Om sommeren anbefaler jeg å finne fram til en av de mange takbarene med utsikt over Akropolis. Den aller beste takbaren i Athen finner du nok på Hotel Grand Bretagne med fantastisk utsikt til både parlamentet og Akropolis. Men Grand Bretagne er nok en av de mest eksklusive hotellene i Hellas, og det finnes mange andre takbarer som har en litt mer avslappet atmosfære. Om sommeren settes det også opp utekinoer i flere av parkene sentralt i Athen.


Exarcheia

Exarcheia er en radikal bydel i midten av Athen. Desto nærmer du kommer Exarcheia desto mer graffiti og politiske plakater vil du se på husveggene. I 1973 startet demonstrasjonene mot militærdiktaturet i gatene her, og militærjuntaen stormet det politekniske universitetet som ligger rett i nærheten. Stedet har siden vært kjent som et samlingsted for urban motstand mot myndighetene og kapitalismen.


Her samles anarkister, anti-fascister og sosialister. Angivelig går ikke politiet inn i området, men noen ganger oppstår det sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Når dette skjer anbefales turister å holde seg unna. Hjertet av området er torget i Exarcheia. Torget er et samlingspunkt for befolkningen og demonstrasjoner. I gatene rundt finner du ulike spennende grasrot initiativer, samlingssteder, bibliotek og kulturelle tiltak. I den siste tiden har det også dukket opp trendy utsteder og restauranter. Et av høydepunktene for et besøk i dette området er den spennende gatekunsten.
Athens beste souvlaki

Souvlaki og Athen hører sammen. Ryktene sier at det er den beste souvlakien i Athen får du hos Kostas. Det kan jeg underskrive på at stemmer. I en liten sidegate ved Syntagma (Pentelis St 5) finner du et lite gatekjøkken. I det lille anonyme gatekjøkkenet får du en himmelsk souvlaki, som fyller munnen med smak av perfekt stekt kylling, persille, paprika og yogurt. Ved lunsjtider stimler folk sammen utenfor for å vente på at maten skal bli ferdig. Familien Kostas har laget souvlaki siden 1950, og maten er fortsatt like populært. Men du må være tidlig ute for å sikre deg en av Kostas souvlakier. De er vanligvis utsolgt rundt kl 14.Athens beste iskrem

Like rundt hjørnet fra Kostas og Syntagmaplassen finner du den bittelille iskrembutikken "Le Greche". De lager deilig iskrem og iskremkaker som er helt spesielle for dette stedet. Eieren har tidligere vært matjournalist i Hellas og studert matlaging i Italia. Min favoritt er sorbet med sitron og mint, som passer perfekt til en varm sommerdag. Jeg synes Le Greche lager den beste iskremen jeg har smakt i Hellas.


Vaktskifte utenfor parlamentet

På søndager kl 11 er det vaktskifte foran parlamentet på Syntagmaplassen ved monomentet til den ukjente soldats grav. De militære vaktene har da på den offisielle pompøse hvite uniformen med rød hatt. Vaktskiftet er absolutt vært et besøk. Et lite stykke greske øyer i Athen

Rett ovenfor Plaka på vei til Akropolis finner du et bittelite idyllisk område med koselige små hus. Gatene er smale og hvitmalte. Området gir deg følelsen av å være på en gresk øy, og det er ikke tilfeldig. Husene ble bygget av håndverkere fra øya Analfi og andre steder i Kykladene. De kalte derfor stedet Anafiotika (lille Analfi). Håndverkerne kom for å bygge om slottet til Kong Otto etter at Hellas ble uavhengig. Senere ble store deler av området revet for å kunne foreta arkeologiske utgravninger. Nå står bare 45 hus igjen.Den beste utsikten

Lykabettos er det høyeste punktet i Athen. Her får du den beste utsikten over byen og du kan nyte en nydelig solnedgang. Du får se både byen, havet og Akropolis. For å komme deg til toppen må du enten gå eller ta kabelbanen, men du må nok dessverre forvente å dele solnedgangen med ganske mange andre. På veien opp går du gjennom det velstående området Kolonaki.


Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar